Sign+ Magazine 2-2019 | Folie monteren met welke rakel | Auteurs Dennis en Barbara de Haan

Over verschillende types folies, de mooie kleurtjes en uiteenlopende eigenschappen raken foliefabrikanten en -applicateurs niet uitgepraat. Maar gek genoeg is er eigenlijk best weinig technische informatie te vinden over het gereedschap om dergelijke folies aan te brengen. Wanneer gebruik je bijvoorbeeld welke rakel?

Zoals een timmerman niet zonder zijn hamer kan, kan een foliemonteur zonder rakel weinig beginnen. Natuurlijk kun je met elke hamer een klap geven. Sterker nog, ook met de onderkant van je schoen kun je een spijker vastslaan. Maar een professionele timmerman pakt toch liever zijn (bijvoorbeeld) Stanley hamer. Waarom? Hij weet dat je veel fijner werkt met een uitgebalanceerde hamer, een hamer die precies doet wat de timmerman wil. Zo kan een ervaren foliemonteur met elk type rakel heus wel een sticker monteren. En als het moet met zijn mouw. Maar voor een uitdagende montageklus zorgt hij echt wel dat hij de juiste tools bij zich heeft.

Wat is een rakel?

Kort gezegd: Met een rakel breng je zelfklevende folie aan op de ondergrond. Een rakel wordt ook wel squeegee of aanbrengspatel genoemd, maar de meest ingeburgerde naam in Nederland is ‘rakel’. Er wordt zeker al een jaar of veertig gebruikgemaakt van rakels voor foliemontage. Maar als je in het woordenboek ‘rakel’ opzoekt, vind je gek genoeg alleen een omschrijving van een gereedschap dat in de zeefdruk wordt gebruikt. Misschien is dat woord wel de oorsprong van onze vertrouwde rakel? Eén ding is zeker, er worden tegenwoordig wereldwijd heel wat foliemontage-rakels verkocht.

‘Standaard’ rakel

Als je zelfklevende folie gaat aanbrengen, is het de bedoeling dat die strak en glad op de ondergrond terechtkomt. Zonder luchtbellen en kreuken. En met voldoende druk zodat de lijmlaag goed wordt aangedrukt. Er zijn enorm veel soorten foliemontage-rakels, in dit artikel concentreren we ons op de ‘standaard’ rakel die veel wordt gebruikt bij het aanbrengen van pvc folie.

De ‘standaard’ rakel ziet er vrijwel altijd hetzelfde uit:

  • Het formaat is vaak zo’n 10×7 cm. Hierdoor kan de gemiddelde foliemonteur met de hand voldoende (plusminus 3 tot 4 kg) druk geven op de rakelrand (zie kader ‘Rakeldruk en lijmlagen’).
  • Rakels bevatten meestal nylon, ze zijn licht, stevig, glad en min of meer flexibel. De ene rakel is zachter of soepeler dan de andere. Je kunt je voorstellen dat je bij extreem ronde ondergrondvormen fijner werkt met een heel soepele rakel, die meebuigt over de rondingen. Teflon rakels zijn wat stijver; teflon glijdt heel makkelijk over de ondergrond en spanningsplooien kunnen eenvoudig worden weggerakeld.
  • De twee ‘ribben’ zorgen ervoor dat de rakel stevig aanvoelt. Tussen deze twee ribben plaats je aan de ene kant je duim, en aan de andere kant je andere vingers zodat je stevig druk kunt geven.
  • De rand waarmee je de folie aandrukt, is dun zodat je goed druk kunt geven. Maar niet té dun (scherp), anders zou je de folie beschadigen.
  • Vaak heeft één zijde een viltje. Dit verlaagt de wrijvingsweerstand tussen de rakel en de folie, zodat de folie minder wordt opgeduwd of opgerekt. Het voorkomt krassen en rakelen gaat met minder inspanning.

Juiste rakel

Maar dan nog, er zijn tientallen rakels in de handel die er uitzien als bovenstaande omschrijving. Zelfs als je je enkel focust op rakels voor carwrappen. Waarom rakelt de ene foliemonteur met een kale teflon rakel en de ander met een nylon rakel voorzien van viltje? Waarom zweert de ene wrapper bij dé gouden rakel en de ander bij dé blauwe rakel? Wat zijn nu eigenlijk de overwegingen bij het kiezen van een rakel?

Veel foliemonteurs zijn gewoon gewend aan, min of meer vergroeid met, hun vertrouwde rakel. Of verknocht aan een bepaald merk. Of houden enorm van een bepaalde kleur. Er zijn ook wrappers die het handig vinden meerdere soorten en merken bij zich te hebben. Bijvoorbeeld een rakel met een viltje voor de grote vlakken, voor de plooitjes aan de randen (motorkap/buitenspiegel) een teflon rakel en voor een diepe ronding in de ondergrond een afgeronde rakel.

Meer weten over wrijvingsweerstand, viltstripjes, rakeltechniek, rakelstand, lijmlagen? Lees dan het volledige artikel hier!

P.s. Wil je echt alles weten over rakeltechniek en allerlei soorten rakels naast elkaar uitproberen dan nodigen we je uit voor 1 van onze trainingen. Tijdens de training “beletteringstechniek” en “carwraptechniek” komen dit soort onderwerpen aan bod.