Houd bij carwrappen rekening met het foliegeheugen
Carwrapfolies staan erom bekend dat je ze (met warmte) fantastisch kunt vervormen en uitrekken. Bolle buitenspiegels, profileringen, motorfietsen, extreem gevormde bumpers… Met een kwalitatieve carwrapfolie kun je (bijna) alles wrappen. Maar, houd rekening met het foliegeheugen.
Wat is foliegeheugen?
‘Foliegeheugen’ is onder carwrappers een soort vakterm voor het vormgeheugen van (pvc)-folie. Zonder in een heel technisch en natuurkundig verhaal te vervallen houdt dat in dat het uitgerekte materiaal wil terugkeren naar de oorspronkelijke grootte/vorm.
Hoe heerlijk flexibel de folie ook wil oprekken, bij echt iedere carwrapfolie moet je rekening houden met begrenzingen vanwege het foliegeheugen.
Denk bijvoorbeeld aan een ballon die je opblaast, of een elastiekje wat je uitrekt. Zodra je de spanning eraf haalt, krimpt het terug naar (ongeveer) de oude positie.
Door de werking van het foliegeheugen wil ook carwrapfolie, hoe kwalitatief die ook is, terug naar de oorspronkelijke vorm.
(Bij de foto: Dit artikel verscheen in SIGN PLUS WRAPIT editie)
Gekalanderde folie
PVC carwrap folies kun je grofweg onderverdelen in twee categorieën; gekalanderde (gewalste) en cast (gegoten) folie. Gekalanderde folie wordt tijdens het productieproces vanuit een vaste vorm met een wals uitgerold. Dit type folie heeft zelfs op het platte vlak al de neiging wat terug te krimpen.
Cast folie
Castfolies daarentegen worden tijdens het productieproces als een dunne laag gegoten. Deze folie zal spontaan nauwelijks terugkrimpen. Althans, niet in het platte vlak. Maar ook castfolies hebben ‘last’ van vormgeheugen.
(tekst gaat verder onder de foto)
Bij de foto: De meeste kwalitatieve carwrapfolies zijn cast folies, ofwel gegoten folies. Maar ook castfolies hebben ‘last’ van vormgeheugen.
Bestudeer je folie in zijn favoriete habitat
Als de folie wordt uitgerekt zorgt foliegeheugen er dus voor dat de folie wilt ’terug krimpen’. Maar ook onuitgerekt kan de folie zich anders gedragen dan je misschien verwacht. De backing en (eventuele) toplaag houden folie ‘in model’.
Wil je weten hoe de folie zich ‘het liefst’ gedraagt? Doe dan deze test en bestudeer de folie in zijn favoriete habitat.
Verwijder de backing en eventuele toplaagjes en hang de folie b.v. aan een tafelrand. Verwarm de folie gelijkmatig tussen de de 30 en 50 graden.
Wat doet de folie? Krimpt hij wat terug? Krult hij langs de randen om naar voren (edgelifting) of achteren? Of trekt de folie glad?
Ditzelfde testje kan je ook nog uitvoeren op een iets gevormde motorkap. Leg de folie op de motorkap, niet aanrakelen, verwarm de folie licht. De vorm die de folie aanneemt is zijn meest favoriete stand. Zo wil hij het allerliefst zijn. Alle andere vormen kosten (in)spanning.
Bij de foto: Je kunt folie testen door backing en toplagen te verwijderen en de (onuitgerekete) folie licht te verwarmen (30-50 graden). Bij deze test zie je bijvoorbeeld dat de roze folie van nature al “edgelifting” vertoont.
Onzichtbare kracht
Iedere folie, zowel gekalanderd of cast, welke wordt uitgerekt over een 3D-ondergrond wil terugtrekken naar zijn oorspronkelijke vorm. Tijdens de montage zal je hier nog weinig van merken. De lijmlaag fixeert de opgerekte folie tijdens en vlak na de montage op de ondergrond. Maar er zijn wel degelijk onzichtbare krachten aan het werk.
Bij de foto: Bolle bumpers, buitenspiegels, profileringen, motorfietsen… met een kwalitatieve carwrapfolie kan je (bijna) alles wrappen.
Uitrekken
Nou zijn carwrapfolies en bijhorende lijmlagen uiteraard ontwikkeld om flink te vervormen. En het vormgeheugen van pvc-folie is juist ook een enorm handige materiaaleigenschap tijdens de montage. Je kunt opgerekte folie lostrekken van de ondergrond en als je de loshangende, vervormde folie opnieuw verwarmd, herstelt het zich prachtig glad en strak in de oude vorm. Zo kun je rimpels, spanningsplooien en, als je handig bent, zelfs kreukels herstellen.
Terugkrimpen
Dat folie terug krimpt wordt vaak gezien als een nadeel. Maar deze eigenschap kan je ook in je voordeel gebruiken. Zo kan je de folie met warmte vooraf expres extra uitrekken en waar nodig terugkrimpen (pre-stretchingtechiek). Als je bijvoorbeeld een bolle spiegel wrapt is het juist fijn als je de plooien langs de randen wat kunt ‘weg’ krimpen.
Bij de foto: Bij het wrappen van een bumper kan je handig gebruik maken van het folie geheugen. Verwarm zodat de folie naar de randen toe terug te krimpt.
Het nadeel van foliegeheugen
Het foliegeheugen brengt je dus veel voordelen tijdens het carwrappen. Maar er zijn ook nadelen. Langs de randen en in diepe profilereingen (waar er vaak flink aan de folie is getrokken en vervormd) wilt de folie terug naar de oude positie.
De lijmlaag houdt het foliegeheugen tegen. Maar verliest soms de strijd.
Het gevolg:
- onthechting in profileringen
- omgebogen folie langs naden en randjes gaan ‘recht’ staan.
- Rimpeltjes in gewrapte hoekjes (bv motorkap)
Bij de foto: De folie onthecht hier in de diepste gedeelte van een profiel. Dit kan gebeuren als de folie op een te lage temperatuur of onzorgvuldig is naverwarmd. (Ditzelfde fenomeen kan overigens ook worden veroorzaakt door een verkeerde montagetechniek of een onvoldoende ontvette ondergrond)
Pre stretching
Maak handig gebruik van het foliegeheugen bij het wrappen van een buiten spiegel. Dit wordt ook wel de “prestretch” techniek genoemd.
1. Rek de folie op met warmte
2. Wrap de spiegel
3. Laat de folie terugkrimpen waardoor er minder plooien ontstaan.
Onthechting voorkomen
Maak gebruik van montagetechnieken waardoor de folie juist op de randen en andere kritieke punten zo min mogelijk wordt opgerekt en vervormd.
Verder moeten alle uitgerekte en vervormde delen folie na montage worden verhit. Door warmte “wis je het folie geheugen”. De folie krijgt als het ware een nieuwe vorm. Men noemt dit ook wel ‘thermisch gevormd’.
Meer weten over carwrap afwerktechnieken die loslaatklachten voorkomen? Tijdens de Appcademy cursussen leer je alles wat je nodig hebt om professioneel aan de gang te gaan.
naverwarmen
De meeste foliefabrikanten adviseren hun carwrapfolies na te warmen tot circa 100 graden Celsius. Het is natuurlijk niet zo dat er bij 99 graden nog niks is gebeurd en bij 100 graden ineens alles veilig is. De meeste folies beginnen hun geheugen te verliezen vanaf 50 a 60 graden Celsius. Bij andere folies begint dit proces pas vanaf 80 graden Celsius.
Advies om save te zitten: Houd je aan de door de fabrikant aangegeven temperatuur.
Tips bij naverwarmen
- Ga niet op je gevoel af (vanaf 50 graden Celsius voelt alles namelijk gloeiend heet aan), maar gebruik tijdens het naverwarmen altijd een infrarood temperatuurmeter.
- Meet de temperatuur op de ondergrond.
- Iets warmer dan de voorgeschreven temperatuur mag, maar let op, bij te hoge temperaturen kan de folie verkleuren of zelfs verbranden.
- Iedere centimeter opgerekte folie moet consequent tot de juiste temperatuur worden verhit. Dit kost tijd. Reken per 50 cm op zo’n 50 seconden.
Bij de foto: Na een carwrap moet ieder gedeelte folie wat is uitgerekt en vervormd zorgvuldig worden naverwarmd. Gebruik een temperatuurmeter om te controleren of je de vereiste post-heat temperatuur bereikt.
Echte kennis uit de praktijk
Tijdens de Appcademy trainingen ontvang je de echte up-to-date kennis uit de dagelijkse signpraktijk. De programma’s zijn uitgebalanceerd met de noodzakelijke theorie en veel praktijk. Je leert de slimme beproefde methodes die tijdens grote projecten zijn uitontwikkeld. Geen blabla, maar laagdrempelig en gewoon de praktische kennis die je nodig hebt.
(tekst gaat verder onder de foto)
Bij de foto: Echte kennis uit de praktijk. Je leert de slimme beproefde methodes die tijdens grote projecten zijn uitontwikkeld.
Appcademy carwrap trainingen
Carwrap
Tijdens deze cursus leer je de essentiele basisvaardigheden voor een carwrapper.
Dus wil je professioneel leren carwrappen? De mooiste aanbreng- en afwerktechnieken leren?
De training carwrap heeft een uitgebalanceerd programma zodat alle essentiële technieken aan bod komen.
Wil je professioneel leren carwrappen? De mooiste aanbreng- en afwerktechnieken leren?
De training carwrap heeft een uitgebalanceerd programma zodat alle essentiële technieken aan bod komen.
Carwrap Advanced
Heb je al ervaring met carwrappen? Of heb je de Appcademy cursus Carwrap al gevolgd? Wil je je carwrap skills perfectioneren? Loop je af en toe tegen vraagstukken aan?
Dan is de training carwrap advanced de cursus voor jou!
Je zit niet tussen beginnelingen die nog nooit een rakel hebben gezien, alle deelnemers bij ‘carwrap advanced’ hebben carwrap ervaring. Maar vanwege alle verschillende aspecten van het carwrapvak blijven er altijd vragen over. Dus… Stel je vragen gewoon, we leren allemaal van elkaar.
Bij de foto: Na de training ontvangt iedere deelnemer een ingelijst certificaat!