Training Architectural Windowfilm. Steeds meer schilder- en renovatiebedrijven zien interessante business mogelijkheden met glasfolie (of raamfolie of architectural Windowfilm). En terecht, de vraag naar energiezuinige en geldbesparende oplossingen om warmte te weren in (kantoor) panden is groeiend.

Waarom windowfilm?

Bijna niemand ontkent het meer, het wordt steeds warmer op onze aardbol. En dat geldt zeker ook voor Nederland. Wereldwijd is de temperatuur sinds 1900 met 0,8 graden gestegen. In Nederland is de temperatuur veel harder gestegen, namelijk met 1,7 graden. (Bron: Bart van de Hurk, KNMI, 2016). En het zal niemand verbazen als de statistieken na 2018 weer naar boven worden bijgesteld, gezien de hittegolven afgelopen zomer.

Hoewel vrijwel iedereen houdt van een lekker zonnetje, als je in de zomer op kantoor achter het glas zit weg te branden, is dat echt minder fijn. Nu kun je natuurlijk de zonwering naar beneden doen en de airco aanzetten, maar koelen vraagt enorm veel energie; wel 3 à 4 keer zoveel als verwarmen.

Milieu

Iedereen is op zoek naar milieuvriendelijke, energiezuinige en geldbesparende oplossingen. Nieuwbouw is tegenwoordig al standaard voorzien van energiezuinig HR++ glas of zelfs tripleglas. En natuurlijk kun je een pand voorzien van nieuwe ruiten. Maar ook voor wat ouder glas zijn er echt kwalitatieve (geldbesparende) oplossingen met folietoepassingen. Foliefabrikanten claimen dat ‘warmtegevende’ folies enkelglas in dubbelglas veranderen en dubbelglas wordt met een laagje folie zelfs HR(++) glas!

Soorten glasfolie

Kortom, heel begrijpelijk dat de vraag naar glasfolies toeneemt. En dan hebben we het alleen nog maar over warmtegevende glasfolies. Er zijn nog zoveel meer toepassingen van windowfilms:

 • Scherfbindende, inbraakvertragende folie;
 • Zonlichtwerende folie;
 • Condenswerende folie;
 • UV-stralingwerende folie;
 • Schittering- en reflectiewerende folie;
 • Anti-graffiti folie;
 • Decoratieve folies (kleur, transparant, zandstraal etc.).

inbraakwerende folie

Bij de foto: Inbraakvertragende folie houdt bij een poging tot inbraak de glasscherven bij elkaar.

Hoe begin je?

Het is duidelijk. De markt is groot en financieel interessant. Alleen zo’n nieuw markterrein vergt wel wat onderzoek. Een goed begin is het halve werk. En dit geldt ook zeker bij het aanpakken van windowfilm klussen. Zorg dat je het pand goed inventariseert. Op wat voor type glas moet er geappliqueerd worden en kan dat wel? Niemand zit er op te wachten dat het glas barst, dus hoe voorkom je thermische breuk? Wat is de staat van de kozijnen en rubbers? Wordt het een buiten- of binnen klus? Is klimmateriaal / hoogwerker of steigermateriaal nodig? Welk schoonmaakwerk zit er aan?

Inmeten

Nauwkeurig inmeten is belangrijk om uit te rekenen hoeveel folie je moet bestellen. Maar ook voor dat je met je team aan slag gaat op lokatie is het handig de exacte maten te weten zodat je de folie vooraf (ongeveer) op maat kan (laten) snijden. En wat leert de praktijk, inmeten blijkt niet alleen 1 raam meten en daarna gewoon de ramen tellen. Helaas maar waar, op afstand lijken ramen even groot, in de praktijk blijkt dat de kozijnen zelden exact dezelfde maat hebben.

En dat geldt niet alleen voor wat oudere panden. Ook bij superstrakke kantoorpanden kan je er niet van uit gaan dat de maten van de ramen overal gelijk zijn. En je zal het net zien, als je er van uit gaat dat de ramen gelijk waren en je de folie al op maat hebt gesneden… blijken de volgende ramen ineens 5 cm breder te zijn. Zonde van de folie!

Tijdens de Appcademy training ‘Architectural windowfilms’ wordt een handige rekenmethode gedeeld die in de dagelijkse praktijk is uitontwikkeld. Deze methode zal je heel wat tijd (=geld) gaan besparen!

Applicatievloeistof voor glasfolie

window film schoonmaken

Signmakers zijn al gewend met applicatievloeistoffen of zeepoplossingen te werken. Voor windowfilm luistert het nog nauwer met welke applicatievloeistof je aan de slag gaat. Je wilt niet dat er een lelijke blistering of waas tussen de folie en het glas achterblijft. Bij glasfolie valt dat uiteraard veel meer op t.o.v. opake folies. Voor raamfolie zijn diverse kant en klare applicatievloeistoffen in de handel. Maar de praktijk blijkt wat weerbarstiger. Er is eigenlijk geen eenduidige formule of oplossing die goed werkt op alle soorten glasondergronden.

De experts weten, hoe hoger de temperatuur, hoe meer zeep je nodig hebt in de oplossing. En hoe kleiner het raam, hoe minder zeep, i.v.m. de oppervlaktespanning.

Help het waait

windowfilm

Glasfolie of windowfilm wordt vaak aan de buitenzijde van het raam aangebracht. En als er 1 ding is wat je niet wilt onder glasfolie is het stof en zand. Maar, wat krijg je als het waait: stof en zand.

Tijdens de training worden diverse slimme technieken gedemonstreerd en tips gegeven hoe je stof achter de folie zo veel mogelijk kan voorkomen. Geen boekenwijsheid, maar tips van een oude rot in het “windowfilm vak”.

Een advies voor iedereen die graag kwaliteit levert en een klus liever in 1x goed doet: als het te hard waait, begin er dan gewoon niet aan. Ga iets anders doen en wacht op een kalme, misschien wat regenachtige dag om deze klus op te pakken. Klopt, een nogal voor de hand liggende, heel irritante tip, sorry! Want we weten allemaal hoe het gaat als je een deadline te halen hebt.

Veelgestelde vragen

Is het voor jouw bedrijf ook interessant dit marktterrein op te pakken? Dan komen er ongetwijfeld heel wat vragen bij je op.

Bij de foto: Hoe voorkom je lucht- en of waterbellen?

 • Welke gereedschappen werken het prettigst?
 • Hoe reken je slim uit hoeveel folie je nodig hebt?
 • Wat zijn de meest handige methoden om folie op maat te snijden?
 • Hoe breng je de folie netjes aan?
 • Hoe voorkom je stof?
 • En hoe voorkom je water- en luchtbellen?
 • Hoe voorkom je dat er achteraf een spie in de folie schiet?
 • Wat zijn de risico’s op thermische breuk?
 • Welke producten gebruik je voor sealen, enzovoort.

Op al deze vragen, en meer, krijg je antwoord tijdens de Appcademy training Architectural Windowfilms. Deze trainingen worden georganiseerd in ons trainingcentrum in Loosdrecht (bij Utrecht) of bij jouw bedrijf (incompany).

Meer info over deze training vind je hier!