keuken wrappen

keukens wrappen met interieurfolie

Hoewel interieurfolies al vele jaren op de markt zijn, nam het ‘wrappen’ van de keukens het afgelopen jaar een enorme vlucht.

Je ziet ineens overal gewrapte keukens; in woonprogramma’s, in video’s op YouTube, in woonbladen en op sociale media.

Interieurfolie is hot! Niet alleen signbedrijven, die gewend zijn met zelfklevende folies te werken, storten zich op deze markt. Ook schilders en renovatiebedrijven zien de (potentiële) mogelijkheden.

sign 4 2021

Dit artikel verscheen in Sign+ magazine 4 – 2021 – Lees het PDF hier.

 

Een keuken renoveren met interieurfolie heeft enorme voordelen. Interieurfolie aanbrengen gaat snel, want folie heeft, in tegenstelling tot schilder- of spuitwerk, geen ‘droogtijd’ nodig. In no-time transformeer je een saaie, witte keuken bijvoorbeeld in een hippe zwarte variant met marmeraccenten.

En als de indeling en staat van een keuken (redelijk) goed zijn, waarom zou je dan alle kasten, zijpanelen, aanrechtbladen en deuren vervangen? Een nieuwe laag folie over de frontpanelen is milieuvriendelijker en voordeliger dan de oude keuken naar de vuilstort brengen. Een prima verkoopargument voor een keukenwrapper.

Keukenfrontjes

Er is heel veel mogelijk met interieurfolie. Keukenbladen, tafels, achterwanden, het kan allemaal worden gewrapt. Bij de keukenkasten kunnen de voor- en achterzijden van de deuren en ladefronten met folie worden beplakt. Zelfs de binnenkan- ten van kasten en lades kunnen worden voorzien van folie. Maar meestal wordt bij een keukenwrap enkel de buitenzijde van de frontpanelen gewrapt.

In dit artikel zoomen we daarom in op het wrappen van keu- kenfrontjes. Wat wil je bereiken? In elk geval een mooi strak resultaat en een tevreden opdrachtgever. Het laatste wat je wilt, is dat de folie na een paar maanden loslaat en gaat krullen. Hieronder volgen een paar adviezen om kwalitatief goed werk te kunnen leveren bij het wrappen van keukens.

(tekst gaat verder onder de foto)

3D interieurfolie

Bij de foto: Veel interieurfolies zijn 3D vervormbaar.

Ondergrond

Deuken, krassen en beschadigingen moeten eerst ‘strak’ worden gemaakt. Want hoewel interieurfolie dikker en stugger is dan bijvoorbeeld carwrapfolie, deuken en butsen in de onder- laag blijf je zien. Bedenk: hoe strakker de ondergrond, hoe strakker het eindresultaat.

 

Folie kiezen

Er zijn meerdere merken interieurfolie. En zelfs binnen hetzelfde merk folie verschillen de interieurfolies in diktes, soepelheid en vervormbaarheid. Een hoogglans 3M Dinoc verwerkt anders dan een houtstructuur 3M Dinoc. En een betonlook Bodaq voelt anders aan dan een goudlook Bodaq.

Tip: lees goed de specificaties van de foliefabrikant, laat je adviseren door je leverancier en doe, zeker als je een groot project hebt, vooraf wat testwerk.

(tekst gaat verder onder de foto)

tafel wrappen met interieurfolie

Bij de foto: Tijdens het afwerken van de randen verwarm je de folie met een heatgun.

Vorm inventariseren

Er zijn heel veel verschillende soorten deurfrontjes. Je hebt vlakke frontjes, frontjes met randen, profielen en verdiepte panelen. Het spreekt voor zich dat een vlak frontpaneel het eenvoudigst is te wrappen. Heeft het frontje diepe profielen? Dan zul je het geheel in elkaar moeten passen met meerdere stukken folie. Een geprofileerd frontje wrappen kost dus meer tijd én folie.

Waar je ook op moet letten bij het inventariseren van frontpanelen van een kast, lade of deur is de scherpte van de buiten- randen en de hoeken. Zowel scherpe, stompe als ronde hoeken komen voor.

 

Scherpe rand

Een frontje met scherpe randen is via meerdere methodes te wrappen. Vaak wordt er voor gekozen de folie aan de achterzijde van het frontpaneel ‘kort’, zonder overlap, af te snijden. Deze methode gaat snel en is vrij eenvoudig aan te leren.

Bij deze methode bestaat wel het risico dat de randjes op den duur gaan ‘terugkrullen’. Goed primeren is een must. Wil je op ‘supersafe’ spelen, dan kun je kiezen voor een methode met een overlap van circa 1 centimeter naar de achterzijde van het frontje.

(tekst gaat verder onder de foto)

keuken wrappen

Bij de foto: Een frontje met een scherpe hoekradius is via meerdere methodes te wrappen. Dank aan Interior Restyle voor het gebruik van deze foto.

Stompe of ronde rand

Hoe stomper of ronder de randen van de frontpanelen, hoe meer je rekening moet houden met een wat meer bewerkelijke afwerking. Om onthechting en het loslaten en omkrullen van de randjes te voorkomen, is het verstandig de folie met enige overlap over de ronding af te werken. Dit heeft te maken met het ‘vormgeheugen’ van de folie.

(tekst gaat verder onder de foto)

keukenfrontjes

Bij de foto: De scherpte van de hoekradius is een van de zaken waarop je moet letten bij het inventariseren van de frontpanelen.

Hoekjes afwerken

Bij het wrappen van frontjes ontkom je er (bijna) niet aan om naadjes te snijden. Op elke hoek komt een naadje. Het is aan de keukenwrapper dat naadje zo mooi, strak en onzichtbaar mogelijk te positioneren en af te werken. Meer afgeronde hoekjes vragen een net iets andere afwerkmethode dan scher- pe hoeken. Tijdens de training Interieurfolie leer je verschillen- de typen hoekjes af te werken. Het is overigens mogelijk om frontjes in profielen en op buitenhoeken ook zonder naadjes te wrappen (zie kader).

(tekst gaat verder onder dit kader)

Zonder naadje afwerken

Het is mogelijk om frontjes in profielen en op buiten- hoeken zonder naadjes te wrappen. In dat geval moet de folie uitgerekt worden aangebracht. Het vergt wat meer techniek en oefening, maar het resultaat is zeer professioneel. Wil je zo’n naadloos high-end resultaat behalen? Houd dan rekening met de volgende factoren:

  • De folie moet geschikt zijn om uit te rekken (controleer de specs);
  • De vorm van de ondergrond moet geschikt zijn (geen té diepe profielen en té scherpe binnenhoeken);
  • Houd er rekening mee dat het eventuele patroon en structuur in de folie tijdens het rekken wat zal meevervormen;
  • Bij onjuiste afwerking en inschatting bestaat risico op onthechting.

Primeren, ja of nee?

Met de juiste primer kun je de folie wat extra hechting meegeven. Een primer breng je aan langs de buitenranden van de ondergrond. Over primers valt veel te vertellen. Het gebruik van een primer kent overigens zowel voor- als tegenstanders. Signmakers zitten misschien rustig de hele dag met een primerpotje in de hand. Veel schilders hebben, vanwege ervaringen in hun branche met oplosmiddelhoudende producten, meestal wat meer moeite met dit soort ‘dampende’ producten.

Het is ook goed mogelijk vlakke keukenfrontjes te wrappen zonder primer. Toch kan een likje primer hier en daar heel handig zijn. Bij een ‘zuigende ondergrond’ is een primer zelfs onmisbaar. Tijdens de training bespreken we de ‘ins & outs’ van het gebruik van hechtprimers.

Training

Tijdens de tweedaagse cursus Interieurfolie ga je uitgebreid aan de slag met diverse merken interieurfolies. Je gaat keukenfrontjes afwerken, maar ook (ronde) tafels, deuren en aanrechtbladen met uitsparingen. Je maakt kennis met diverse aanbreng- en snijtechnieken en gaat ook oefenen met het uitrekken van interieurfolies.

Meer info, beschikbare data en filmpjes? Klik op de button hieronder!

Appcademy trainingen