Leren carwrappen met twee linkerhanden? Kan dat?

John ter Meer, redacteur van Sign Pro magazine, kan naar eigen zeggen “nog geen spijker in een muur slaan”.  

Hij was benieuwd of hij zichzelf met “twee linkerhanden” door de Appcademy Carwraptraining heen kon plakken… Nou deze uitdaging gaan we als Appcademy uiteraard graag aan!

(en.. spoiler, het viel reuze mee met die zogenaamde linkerhanden van John).

info over cursus Carwrap

Hier volgt een verslag van John Ter Meer (hoofdredacteur van het vakblad “Sign Pro Magazine”) over de cursus carwrap van Appcademy.

"Nog nooit een centimeter geplakt…"

John Ter Meer: “De tweedaagse basiscursus carwraptechnieken trekt kennelijk niet alleen signmakers aan. Zowat de helft van de groep is branchevreemd. Dat stelt me enigszins gerust. Ik ben weliswaar al 25 jaar actief in de signbranche als uitgever van SignPro. Maar ik heb nog nooit één centimeter geplakt en al helemaal niet op ondergronden met uitdagende vormen zoals auto’s.

(Bij de foto: Dit artikel verscheen in SIGN PRO BENELUX – 2023 – Lees het PDF hier.)

"Waar ben ik aan begonnen.."

Hol, bol, randjes, hoekjes, spiegels, klinken…waar bén ik aan begonnen denk ik onderweg naar Vink VTS in Wormerveer, voor nu de thuisbasis van Appcademy. Ook Spandex host de Appcademy cursussen.

de deelnemers

Zo tegen half negen in de ochtend komen de eerste cursisten binnendruppelen. Noud Horsten van Noud Horsten Reclame heeft met zijn éénmans(sign)zaak ‘een beetje ervaring’ met carwrappen. Hij is allround maar wil zijn carwrap skills naar een hoger niveau te tillen. Toofan Ghosyani komt niet uit de signbranche, heeft wel een technische achtergrond en zag op Youtube verschillende carwrapvideo’s en zijn interesse was gewekt. Nog een branchevreemde: Marco Griemink, ICT’er. Heeft wel eens wat gewrapt maar heeft totaal geen signervaring. Kijk, de volgende signmakers dienen zich aan, Raymond Rietdijk van Letterop met zoon Nick. Op de voet gevolgd door Lennard Udenhout die in de zorg/ psychiatrie werkt en daarnaast graag als carwrapper aan de slag wil.

Eerst noodzakelijke theorie

We starten de ochtend met een stukje theorie. Veel achtergrondinformatie over folies en ondergronden. Wat is gegoten folie en wat is het verschil met gewalste polymeer en gewalste monomeer? Wel krimp, geen krimp, is het vervormbaar en zo ja, hoeveel? Lijmeigenschappen komen aan bod, hoe zit het met de aanvangshechting, kun je nog schuiven, vingerafdrukken, lijmstrepen, etc.

(tekst gaat verder onder de foto)

foliekennis Appcademy training

Bij de foto: Veel achtergrond informatie over folies.. Gegoten folie, gewalst, polymeer, monomeer. Wel krimp, geen krimp, foliegeheugen, is het vervormbaar, en zo ja hoeveel?

Zouden alle carwrappers dit wel weten?

Best wel veel noodzakelijke informatie, en ik vraag me af of carwrappers in onze branche dit allemaal weten. En dat is precies het punt. Het meeste weten ze wel, maar bepaalde details ook weer niet denk ik als ik de info sheets aan me voorbij laat gaan.

Voor beginners noodzakelijk, maar voor signmakers ook!

Het nut van deze opleiding is meteen helder. Voor beginners noodzakelijk, voor signmakers óók, als opfriscursus maar zeker ook om inzichten en kennis op te doen. Al deze info wordt deze ochtend over ons uitgestrooid door Appcademy eigenaar Dennis de Haan die met een aanstekelijk enthousiasme zijn cursisten door deze twee dagen heen loodst. Samen met praktijktrainer Martijn.

En dan... de eerste plakoefening

En die neemt ons mee naar onze eerste proef. Een stuk folie op een vlakke ondergrond plakken ‘om erin te komen’. Een paar cursisten met signervaring doen hem nagenoeg vlekkeloos na en dan ben ik aan de beurt. Mwah, valt niet tegen maar ook niet echt mee. Het begint al met de stand van de rakel die van links naar rechts over de folie zwiept. Alle begin is moeilijk. We worden steeds gecorrigeerd waar nodig, aangemoedigd en gecomplimenteerd. Dat helpt.

(tekst gaat verder onder de foto)

leren carwrappen

Bij de foto: John: “Alle begin is moeilijk. We worden steeds gecorrigeerd waar nodig, aangemoedigd en gecomplimenteerd. Dat helpt.”

"PANG"

Na de pauze het echte werk, naar de auto’s. Voordat ik ook maar de kans krijg om met een mesje de lak van de auto’s te beschadigen eerst nog even de ballonproef. Plak een reepje folie op een ballon en snij die folie doormidden zodat je twee reepjes folie van de ballon kunt trekken. Ja hoor, gelukt! Oh ja? Het blijkt dat er nauwelijks een sneetje in de folie zit. Iets dieper snijden, moedigt trainer Martijn aan. Pang!

(tekst gaat verder onder de foto)

Leren carwrappen snijoefening

Bij de foto: Perfectioneer je snijtechniek op een ballon, zolang die niet klapt gaat het goed!

Netjes afwerken

Het is een vrolijke opmaat naar het echte werk, overtollige randjes van een gewrapte auto wegsnijden zonder de lak te beschadigen. Maar met tips hoe het mes vast te houden lukt dat al vrij snel heel aardig. Er wordt uitvoerig stilgestaan bij details, zelfs op deze ‘basiscursus’. Randjes en hoekjes, bijvoorbeeld van een motorkap, hoe plak je dat nu netjes om een hoekje? En elke keer denk je weer: zou een carwrapper dat ook zó netjes afwerken?

(tekst gaat verder onder de foto)

leren carwrappen afwerktechnieken

Bij de foto: Tijdens de cursus carwrap wordt uitvoerig stilgestaan bij details. Randjes, naadjes, hoekjes van de moterkap.

Moet ik dat ooit in mijn eentje doen?

Op naar het grotere werk, een compleet onderdeel van het plaatwerk inpakken. Folie afsnijden, met z’n tweeën vasthouden, backing eraf, positioneren, aan één kant vastzetten, föhnen en trekken maar, om die bocht heen. Moet ik dat ooit in mijn eentje doen?

(Tekst gaat verder onder de foto)

leren carwrappen bij Appcademy

Bij de foto: “Op naar het grotere werk!”

"Oefenen, oefenen, oefenen"

Als ik de twee trainers dit zichtbaar achteloos zie doen, ja, niet met elkaar maar individueel, dan moet dat dus kunnen. En dat kan ook, zolang je de basistechniek maar in acht houdt. Bij de plooien bijföhnen, eindeloos (in mijn geval) weer loshalen en opnieuw plakken, wéér die plooien. En dan gooi je de laatste schroom van je af en ga je iets minder zachtzinnig met de folie om.

“Het kan!”

Het kan allemaal, mede door het ‘geheugen’ van het materiaal zelf. Met techniek en goede wil verpruts je helemaal niet zoveel folie.

(tekst gaat verder onder de foto)

leren carwrappen bij Appcademy

Bij de foto: “Het kan! Gewoon heel veel oefenen.”

"Eindelijk lukt het"

Waar ik wel veel moeite mee heb is het deel van de auto waar het nummerbord in huist. Dan moet de folie er ingedrukt worden, waarbij je, na föhnen, eerst het diepste punt moet opzoeken. Ook het straktrekken met je vinger in de randen valt vies tegen, alles stropt en plooit. Maar met de juiste feeling van föhnen en vingerwerk lukt me dat uiteindelijk ook.

(tekst gaat verder onder de foto)

leren carwrappen bij Appcademy

Bij de foto: De diepe uitsparingen voor de nummerplaat wrappen. Dat vergt techniek. En oefenen!

"Finish komt in zicht"

Halverwege de tweede dag hebben we grote delen gewrapt, randjes afgewerkt, holle stukken geplakt, bumpers en motorkappen. De finish (en certificaat?) komt voor mij in zicht.

(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Spiegel wrappen op meerdere manieren. De trainer demonstreert, en daarna gaan we zelf oefenen.

"Spiegel wrappen"

Nog even een spiegeltje doen. Dat kan op twee manieren; in één keer, iets waar beide trainers hun hand niet voor omdraaien, maar het kan ook in twee delen, met behulp van knifeless tape. Eerst de tape positioneren, horizontaal in het midden van de spiegel. Dan de onderkant plakken en dan de tape eraf voor een scherp resultaat. Lekker spul, die tape. Opnieuw tape op de rand van het geplakte deel bevestigen, het bovenste deel vervolgens met wat overlap plakken en hup, die tape eraf. Bijna goed! Omdat ik de tape niet helemaal nauwkeurig gepositioneerd heb zie je tussen het bovenste en onderste deel nog een openstaand randje. Niet veel, maar toch. Balen! ‘Maar’, zegt Dennis de Haan, ‘oefening baart kunst’. En dan komen we tot de crux. Want:

"Dankzij Appcademy kan iedereen, zelfs ik, carwrappen leren"

Dankzij Appcademy kan iedereen, zelfs ik, carwrappen leren. De theorie en praktijk zijn leerzaam, interessant en leuk om te volgen. Of ik een goede carwrapper kan worden? Ja en nee. Ja, want ook ik krijg het certificaat aan het einde van de cursus. En nee, ik heb simpelweg een andere job en kan dus niet oefenen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

leren carwrappen bij Appcademy

Bij de foto: John: “De theorie en praktijk zijn leerzaam, interessant en leuk om te volgen.”

"Aanrader voor signmakers en starters"

Voor signmakers en andere geïnteresseerden die zich het carwrappen eigen willen maken is deze cursus een aanrader. Maar je zult zelf aan de bak moeten om het geleerde in de praktijk te brengen.”

John interviewt zijn medecursisten

John Ter Meer heeft ook nog even een rondje gebeld met zijn mede cursisten om te horen wat hun ervaringen waren. Hierop de antwoorden die John kreeg:

Raymond Rietdijk: “Ik zit al 35 jaar in het vak en heb tóch nog het een en ander aan fijne kneepjes bijgeleerd waar ik echt wat aan heb.”

Zoon Nick, die helemaal nog geen carwrap ervaring heeft, verbaasde zich over de kracht van de folie. “Ik stond ervan te kijken hoe hard je aan dat materiaal kan trekken zonder dat het kapot gaat.”

Ook Lennard Udenhout heeft twee leuke dagen gehad. “Ik heb in korte tijd heel veel geleerd. Complimenten aan de trainers, de instructies waren zeer duidelijk.” Voor hem is het nu zaak om een stagebedrijf te gaan zoeken, in de buurt van Rotterdam. “Want ik wil het echt in de praktijk gaan brengen.”

Toofan Ghosyani vindt twee dagen eigenlijk te kort om het echt goed te leren, maar weet ook dat door veel te oefenen de cursus aan importantie wint. “Ik heb veel tips & tricks geleerd en hoop het nog in de praktijk te kunnen brengen. Te beginnen met mijn eigen auto.”

ICT’er Marco Griemink wil het geleerde hobbymatig voortzetten. “Het is een geweldige cursus voor beginners, maar je moet blijven oefenen. Mijn zoon ontwerpt stickers voor scooters en dergelijke. Die kan ik nu plakken, maar niet alleen dat, ook delen van de carrosserie. En hopelijk kan ik dat ook op mijn zoon overbrengen.”

Noud Horsten kijkt op de cursus terug als zeer leerzaam. “Goede uitleg, het was ook nog eens gezellig, ik heb er echt wat van opgestoken, ook in brede zin. Je pikt ook wat op van interieurfolie, hoe je bijvoorbeeld een keukenkastje hoort te wrappen of een vensterbank. Ik heb mijn ervaringen inmiddels op social media gedeeld en krijg nu al reacties van klanten en vrienden.”

groepsfoto carwrap Appcademy

Dankwoord

Dank je wel John voor dit leuke verslag van de tweedaagse cursus Carwrap!

Cursus carwrap