Nieuw Foliemontage personeel
Heel wat bedrijven zijn op zoek naar bekwaam personeel. In 2019 stonden er in Nederland in totaal zo’n miljoen vacatures open. Ondanks de Corona crisis lijkt de sign branche nog goed door te lopen en zijn de meesten nog steeds druk, druk, druk. En op zoek naar extra montage handjes.
Een werkgever wil natuurlijk het liefst vakkrachten met én een goede motivatie én een gedegen opleiding én veel praktijkervaring. Alleen vind maar eens zo iemand die voor een redelijk salaris aan de slag wilt. In de praktijk ben je meestal al blij als je iemand vindt die wel eens een rakel heeft vastgehouden en er gelukkig ook zin in heeft.
Hoe zorg je nu dat nieuwe foliemonteurs toch snel echt kunnen worden ingezet? In de praktijk zie je soms dat nieuw personeel lang aanmoddert. Dan loopt de ‘jongste bediende’ al maandenlang mee, maar mag (kan) nog steeds alleen de wat eenvoudige hand- en spandiensten verrichten. Dit is niet alleen demotiverend voor de medewerker zelf, het levert daarnaast weinig op voor het bedrijf. Zonde!
Nieuwe foliemonteur snel aan de slag
Het doel is natuurlijk dat de nieuwe foliemonteur zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag kan en je hem/haar lekker op klussen kan gaan inplannen. Maar hoe krijg je dat het meest efficiënt voor elkaar?
Wat altijd goed werkt is de nieuweling mee te laten draaien met een bekwame collega. Plan dan wat extra tijd voor beiden in zodat de ervaren collega alles goed kan uitleggen en demonstreren en er tijd is voor vragen. Zo voorkom je dat er foute processen insluipen. Eenmaal verkeerd aangeleerd, is die routine weer moeilijk te doorbreken.
Voorkom ellende
Verder is het cruciaal dat vanaf het begin de goede applicatie- en afwerkingstechnieken worden aangeleerd. Iemand die zichzelf bijvoorbeeld een onhandige rakeltechniek eigen maakt, leer je dat niet zo makkelijk af. En… hoewel ervaren montagekrachten zeker kunnen helpen en controleren, is iemand die goed kan plakken niet automatisch een goede leraar. Wil je een nieuwe (of minder nieuwe) medewerker goed aan de slag hebben, dan is het verstandig om zo snel mogelijk te starten met een gedegen opleiding/workshop. Een goed inwerkprogramma betaalt zich later dubbel en dwars terug in inzet en omzet.
rakeltechniek
Waar beginnen? Een goede rakeltechniek blijft een vereiste voor zowel ervaren als onervaren monteurs. Nu zal geen enkele monteur graag toegeven dat hij/zij nog niet optimaal kan rakelen… Maar de praktijk wijst uit dat zelfs ervaren foliemonteurs zich nog kunnen verbeteren. Vaak kan het werk met dezelfde inspanning mooier en sneller worden uitgevoerd. Wat een monteur zou moeten weten: Welke foefjes zijn er om beheerster, sneller en kwalitatiever aan te rakelen? Hoe voorkom je dat je vastloopt in hinderlijke spanningsplooien? Welke handige rakeltechniek kies je bij dunne of dikke folies? Hoe rakel je lastige plooien heel makkelijk uit de folie? Welke gebruiksgemak haal je uit nylon, teflon en vilten rakels en andere speciale applicatietools? Het is echt de moeite waard om het foliemontage personeel de allerbeste applicatietechnieken grondig aan leren. Want deze technieken besparen tijd en frustratie.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bij de foto: Met de juiste rakeltechniek voorkom je spanningsplooien in de folie
Snijden en afwerktechniek
Met een inefficiënte rakeltechniek val je nog niet zo snel door de mand. Die moderne folies krijgt tegenwoordig bijna iedereen er uiteindelijk wel op (al ziet het er niet altijd even strak uit en gaat het niet altijd even efficiënt). Maar een echte montage-pro herken je aan de afwerktechniek. Kan hij/zij beheerst en strak snijden? Geen plooitjes en rafeltjes aan de randen? Kan hij/zij loslaatklachten langs randen en in profielen voorkomen? Kan hij/zij risicoloos een breuk in aangebrachte folie snijden zonder de onderliggende ondergrond te beschadigen? Best belangrijk, want als je aangebrachte folie ook zonder het vooraf plaatsen van ‘snijtape’ risicoloos op maat wilt kunnen snijden, moet je je snijtechniek beheersen.
Tips voor het inwerken van nieuw foliemontage personeel
- Papierwerk - Zorg dat op dag één al het nodige papierwerk is aangeleverd en ingevuld. Geef een lijst met belangrijkste contactpersonen en bespreek de bedrijfsregels.
- Voorstelrondje - Zorg dat de nieuwe werknemer tijd krijgt om kennis te maken met (vooral de naaste) collega’s. Zo wordt meteen duidelijk voor welke vragen hij/zij bij wie moet zijn.
- Teamspirit - Het is belangrijk dat werknemers zich onderdeel voelen van het hele bedrijf, zodat ze weten waar ze voor werken en niet hun eigen ‘eilandje’ vormen. Vertel de nieuwe werknemer over je bedrijfsstrategie en geef aan hoe zijn/ haar functie hieraan meewerkt. Hiermee kweek je loyaliteit en verbondenheid. Houd contact, organiseer regelmatig (korte) gesprekjes.
- Trainingsprogramma - Hoe getalenteerd je nieuwe employee ook is, iedereen heeft wat begeleiding nodig. Wijs een ‘buddy’ aan waaraan hij/zij vragen kan stellen. Zorg dat je werknemer zichzelf geen verkeerde systemen en technieken aanwent. Organiseer zo snel mogelijk een cursus.
Training Foliemontage
Wat nieuwelingen enorm helpt, is een training volgen waarbij je in een paar uur een paar jaar ervaring opdoet. Je wordt dan letterlijk bij de hand genomen om je de juiste slag of techniek te laten voelen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bij de foto: “Voel” de juiste rakelslag.
Tijdens een Appcademy training komt onder andere aan bod:
- Materiaalkennis, wat kan wel, en wat kan niet met verschillende foliesoorten
- Voorkomen van onthechting
- Welke uithang- en aanbreng- technieken zijn er
- Hoe werk je efficiënter (en dus sneller)
- Veilig snijden (niet in, maar op de lak)
- Mooie en handige afwerking technieken
Tijdens de Appcademy training ‘Applicatie en beletteringstechniek’ en ‘carwraptechniek‘ komen bovengenoemde onderwerpen uitgebreid aan bod. Naast de standaard oefeningen, die je vaak aantreft in groepsworkshops bij fabrikanten, gaat Appcademy echt de diepte in.
Wil je een nieuw personeelslid snel op stoom brengen met een cursus? Laat even weten welke aandachtspunten voor jou (of jouw bedrijf) belangrijk zijn. Bel of app naar: 0653959833 of mail naar: info@appcademy.nl