windowfilm training

Windowfilm op gebouwen

De afgelopen tropische zomers hebben het nut van isolerende beglazing weer eens aangetoond. Maar ook voor wat ouder glas zijn er kwalitatieve oplossingen mogelijk met behulp van folie. Het spectrum windowfims is echter groter dan alleen warmtewerende glasfolies. Een interessante markt, ook voor signmakers, maar wel één die de nodige kennis en voorbereiding vergt.

(tekst gaat verder onder de foto van het artikel)

info over cursus Windowfilm
windowfilm gebouwen

Bij de foto: Dit artikel van Appcademy verscheen ook in Sign+ Magazine

Bijna niemand ontkent het meer, het wordt steeds warmer op onze aardbol. En dat geldt zeker ook voor Nederland. Wereldwijd is de temperatuur sinds 1900 met 1,0 graden gestegen. In Nederland is de temperatuur veel harder gestegen, namelijk met 2,1 graden. (Bron: CLO.nl 21-4-2020). En het zal niemand verbazen als de statistieken in 2021 weer naar boven worden bijgesteld.

Hoewel vrijwel iedereen houdt van een lekker zonnetje, als je in de zomer op kantoor achter het glas zit weg te branden, is dat echt minder fijn. Nu kun je natuurlijk de zonwering naar beneden doen en de airco aanzetten, maar koelen vraagt enorm veel energie; wel 3 à 4 keer zoveel als verwarmen.

 

Milieu

Iedereen is op zoek naar milieuvriendelijke, energiezuinige en geldbesparende oplossingen. Nieuwbouw is tegenwoordig al standaard voorzien van energiezuinig HR++ glas of zelfs tripleglas. En natuurlijk kun je een pand voorzien van nieuwe ruiten. Maar ook voor wat ouder glas zijn er echt kwalitatieve (geldbesparende) oplossingen met folietoepassingen. Foliefabrikanten claimen dat ‘warmtegevende’ folies enkelglas in dubbelglas veranderen en dubbelglas wordt met een laagje folie zelfs HR(++) glas!

 

Soorten Glasfolie

Kortom, heel begrijpelijk dat de vraag naar glasfolies toeneemt. En dan hebben we het alleen nog maar over warmtegevende glasfolies. Er zijn nog zoveel meer toepassingen van windowfilms:

  • Scherfbindende, inbraakvertragende folie;
  • Zonlichtwerende folie;
  • Condenswerende folie;
  • UV-stralingwerende folie;
  • Schittering- en reflectiewerende folie;
  • Anti-graffiti folie;
  • Decoratieve folies (kleur, transparant, zandstraal etc.).

(tekst gaat verder onder de foto)

windowfilm

Bij de foto: Tijdens de training worden diverse slimme technieken gedemonstreerd en tips gegeven hoe je stof achter de folie zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Hoe begin je?

Het is duidelijk. De markt is groot en financieel interessant. Alleen zo’n nieuw marktterrein vergt wel wat onderzoek. Een goed begin is het halve werk. En dit geldt ook zeker bij het aanpakken van klussen met windowfilms.

 

Inventariseren

Zorg dat je het pand goed inventariseert. Op wat voor type glas moet er worden geappliceerd en kan dat wel? Niemand zit erop te wachten dat het glas barst, dus hoe voorkom je thermische breuk? Wat is de staat van de kozijnen en rubbers? Wordt het een buiten- of binnenklus? Is klimmateriaal – een hoogwerker of steigermateriaal – nodig? Welk schoonmaakwerk is nodig?

 

Inmeten

Het is belangrijk om nauwkeurig in te meten, zodat je kunt uitrekenen hoeveel folie je moet bestellen. Voordat je met je team op locatie aan de slag gaat, is het handig de exacte maten te weten, zodat je de folie vooraf (ongeveer) op maat kan (laten) snijden.

En wat leert de praktijk? Inmeten blijkt niet alleen één raam opmeten en daarna gewoon de ramen tellen. Helaas, maar waar, op afstand lijken ramen even groot; in de praktijk blijkt dat de kozijnen zelden exact dezelfde maat hebben. En dat geldt niet alleen voor wat oudere panden. Ook bij superstrakke kantoorpanden kun je er niet van uitgaan dat de maten van de ramen overal gelijk zijn. En je zult het net zien, als je ervan uitgaat dat de ramen gelijk waren en je de folie al op maat hebt gesneden, blijken de volgende ramen in – eens 5 cm breder te zijn. Zonde van de folie!

Tijdens de Appcademy training ‘Architectural Windowfilms’ wordt een handige rekenmethode gedeeld die in de dagelijkse praktijk is ontwikkeld. Deze methode kan je heel wat tijd (=geld) besparen!

(tekst gaat verder onder de foto)

Bellen en stof voorkomen

Windowfilm
windowfilm
windowfilm

Bij de foto’s: Hoe voorkom je water- en luchtbellen bij de applicatie van glasfolies? Welke gereedschappen werken in de praktijk het fijnst? Wat zijn de mooiste en meest duurzame afwerktechnieken? Tijdens de training wordt alles uitgebreid gedemonstreerd en geoefend.

Help het waait!

Glasfolie wordt vaak aan de buitenzijde van het raam aangebracht. En als er één ding is dat je niet wilt onder glasfolie, dan is het stof en zand. Maar wat krijg je als het waait? Juist, stof en zand.

Tijdens de training worden diverse slimme technieken gedemonstreerd en tips gegeven hoe je stof achter de folie zoveel mogelijk kunt voorkomen. Geen boekenwijsheid, maar tips van een oude rot in het ‘windowfilmvak’. Een advies voor iedereen die graag kwaliteit levert en een klus liever in één keer goed doet: als het te hard waait, begin er dan gewoon niet aan. Ga iets anders doen en wacht op een kalme, misschien wat regenachtige dag om deze klus te klaren. Klopt, een nogal voor de hand liggende, heel irritante tip. Want we weten allemaal hoe het gaat als je een deadline hebt te halen…

Veelgestelde vragen

Wellicht is het voor jouw bedrijf ook interessant het marktterrein van de windowfilms te betreden. Dan komen er ongetwijfeld heel wat vragen bij je op.

Welke gereedschappen werken het prettigst? Hoe reken je slim uit hoeveel folie je nodig hebt? Wat zijn de meest handige methoden om folie op maat te snijden? Hoe breng je de folie netjes aan? Hoe voorkom je stof? En hoe voorkom je water- en luchtbellen? Hoe voorkom je dat er achteraf een spie in de folie schiet? Wat zijn de risico’s op thermische breuk? Welke producten gebruik je voor sealen? Enzovoort.

Op al deze vragen, en meer, krijg je antwoord tijdens de Appcademy training ‘Architectural Windowfilms’

Training Architectural windowfilms

Tijdens de training “Architectural windowfilms” leer je in twee dagen alle essentiële technieken. Klik op de button hieronder voor meer informatie, beschikbare data en tarief.

info over cursus Windowfilm