Keukens en interieurs wrappen;Wat is er veel mogelijk!

Peter de Wit, redacteur van Sign magazine, deed mee aan de twee daagse cursus Interieurfolie. Hij interviewde zijn mede deelnemers en ging zelf ook aan de slag met het aanbrengen van interieurfolie! 

info over cursus Interieurfolie
cursus keuken wrappen

Hier volgt een compilatie van het verslag van Peter de Wit (redacteur van het vakblad “Sign Magazine”) over de cursus interieurfolie van Appcademy.

Wrappen van interieurs is hot

De interesse voor deze tweedaagse training interieurfolie wrappen is logisch. Het wrappen van interieurs is hot. Trainer Ter Hofstede: “In de coronatijd werkten we verplicht vanuit huis. De mensen keken de hele dag tegen hun interieur aan en gingen zich eraan ergeren. In plaats van de keuken in zijn geheel vervangen, wat nogal kostbaar is, besloten ze deze te laten wrappen. Op die manier creëren ze voor zichzelf de ruimte om nog enkele jaren door te sparen. Dit zorgde er wel voor dat steeds meer mensen inzien dat hier geld mee te verdienen valt en die zijn zich hierin gaan specialiseren.”

(Bij de foto: Dit artikel verscheen in SIGN + Wrappit – 2023 – Lees het PDF hier.)

tafelblad wrappen

Bij de foto: Tijdens de cursus Interieurfolie leer je meer dan keukenkastjes wrappen. Iedereen gaat oefenen met het wrappen van (ronde) tafelbladen, stoelen, kozijnen en deuren. De noodzakelijke theorie (zoals b.v. hoe voorkom je onthechting, hoe bereid je ondergronden voor?), en vooral heel veel praktijk.

Keukenwrapper worden

De deelnemers op deze cursus Interieurfolie bevestigen bovenstaande uitspraak van de trainer Ter Hofstede. Zij zien ook business in het wrappen van keukens. Ze zijn hier allemaal omdat ze zelf als interieurwrapper aan de slag willen of het als een uitbreiding zien op hun bestaande business.

Tijdens de demonstraties door de trainer ziet het wrappen met interieurfolie er heel gemakkelijk uit. Zijn handen positioneren, zijn rakel strijkt en zijn mesje snijdt. Waar nodig wordt de föhn erbij gepakt. Alles gaat in soepele bewegingen, oogt vanzelfsprekend en de cursisten hangen aan zijn lippen. Zij willen straks dolgraag zelf met het wrappen van interieurs aan de slag, maar zien dat ze een hoop te leren hebben.

keuken wrappen

Bij de foto: Een van de technieken die je tijdens de cursus interieurfolie leert, is het snijden van het halve maantje voor het mooi afronden van een hoek.

Natascha: "dit is leuk'!

Natascha de Beer (35) uit Alkmaar wil graag aan de slag met interieurwrapping. Zij is al vijftien jaar energieadviseur bij Vattenfall en wil eigenlijk wel wat anders. “Ik heb een zittend beroep en het is elke dag hetzelfde. Alles wat ik doe is gestuurd op cijfers. Niets is zichtbaar”, geeft zij aan.

Het liefst gaat ze in de bouw werken, crea- tief met haar handen bezig zijn. “Ik ging vroeger vaak met mijn vader mee. Hij was schilder. Als je zag hoe zo’n kale woning veranderde. Wow. Dan trek je aan het einde van een werkdag met voldoening de deur achter je dicht.” Haar wens om iets te veranderen, ontstond vijf jaar terug toen haar vader op 61-jarige leeftijd kwam te overlijden. “Hij ging altijd met plezier naar zijn werk. Dat zette mij aan het denken. Wil ik dit werk de rest van mijn leven blijven doen.
Ik werk vier dagen en wil op de andere dagen vooral veel vlieguren maken in het wrappen van interieurs, mijn werk op sociale media delen en zo klanten werven. Ik kan vanuit een veilige situatie starten.”

De Beer wordt tijdens de training alleen maar bevestigd in haar keuze. “Ik ben nu nóg gemotiveerder. Er komt zo veel meer bij kijken dan je denkt en het wrappen van interieurs biedt veel kansen. Dat maakt het breder en nog leuker”, geeft ze aan.

Als er één ding duidelijk wordt voor de deelnemers aan de training is het dat de mogelijkheden met interieurfolie vrijwel eindeloos zijn. Waar de meesten in eerste instantie dachten aan het wrappen van keukens, maakt trainer Ter Hofstede al snel duidelijk dat ze het veel breder moeten zien. Je kunt veel zaken van folie voorzien: keukens, kasten, muren, wanden, stoelen, tafels, ramen, balies. En dat is slechts een kleine greep.

Cursus interieurfolie

Bij de foto: “Ik ga na de cursus meteen verder met oefenen”, zegt Natascha de Beer. “Ik ga de keuken van mijn zus wrappen.”

Frenky: "ik zie kansen!"

Frenky Otte (37) uit Arnhem heeft een autosloopbedrijf, autohandel én bouwbedrijf. Maar hij is iemand die veel meer onder handen heeft gehad, van een snackbar tot café tot een APK-keuringsstation. “Ik doe wat ik leuk vind en ga ermee door zo lang ik er voldoening uithaal.” Otte ziet nu vooral de kansen met interieurfolie. “Een goede vriend is keukenspecialist en verricht veel spuitwerk, maar niet alles kan worden gespoten. Dan is wrappen een goed alternatief. Ik zie het wrappen van keukens als een mooi onderdeel van de renovatiewerkzaamheden die wij als bouwbedrijf uitvoeren. Ik kan zo het hele plaatje aanbieden.”
De cursus bij Appcademy bevalt hem. “Dit is echt top. Het lijkt moeilijk, maar het is me achteraf meegevallen.”
(tekst gaat verder onder de foto)

cursus interieurfolie

Bij de groepsfoto: Frenky (links in beeld): “Deze cursus is echt top. Het lijkt moeilijk, maar het is me achteraf meegevallen.”

Geld verdienen met keukens wrappen?

Vrijwel alle deelnemers aan de training Interieurwrap bij Appcademy zijn heel benieuwd naar:

  • hoeveel geld interieurfolie kost (“Afhankelijk van het type en de kwaliteit beginnend vanaf de 35 euro per strekkende meter”)
  • wat een redelijk tarief is om te vragen (“Dat bepaal je helemaal zelf”)
  • hoeveel garantie ze op het werk moeten geven (“De meeste folieproducenten geven 7 tot 10 jaar, dus daar moet je niet overheen gaan”)
  • hoe ze zichzelf in de markt zetten en op een veilige manier ervaring opdoen zonder de klanten teleur te stellen. (“De meeste cursisten beginnen veilig door eerst hun eigen keuken te wrappen. Daarna doen ze de keuken van een familielid of een bekende. Je kunt dan voorstellen dat zij alleen de foliekosten voor hun rekening nemen. Zo doe je langzaam ervaring op tot je voldoende zelfvertrouwen hebt om er geld voor te vragen.”)
cursus keuken wrappen

Bij de foto: Judith van de Geijn wil zich gaan bezighouden met restyling in de breedste zin van het woord. “Ik ben me op dat gebied van alles eigen aan het maken.”

"Aanrader voor iedereen die aan de slag wilt met interieurfolie"

Algemene indruk van de deelnemers: De training is best intensief. Ter Hofstede toont wat er allemaal mogelijk is, geeft alle ruimte om de diverse technieken te leren en ondersteunt waar nodig. Toch laat het overgrote deel weten dat ze zich in eerste instantie gaan concentreren op het wrappen van keukens. “Het is al moeilijk genoeg om dat onderdeel goed onder de knie te krijgen.”

Iedereen is hoopvol gestemd en supergemotiveerd om aan de slag te gaan met de folie die ze na afloop meekrijgen. “Ik ga morgen meteen verder met oefenen”, zegt Natascha de Beer. “Waar? Ik ga de keuken van mijn zus wrappen.”

Dankwoord

Dank je wel Peter voor dit leuke verslag van de tweedaagse cursus Interieurfolie!

Cursus Interieurfolie