Jurering WWMN

Hoe herken je een "Wrapmaster"?

Als je iets hebt met carwrappen zal het je niet zijn ontgaan; de carwrapwedstrijd World Wrap Masters. Op woensdag 16 maart is de finale van de Nederlandse editie, tijdens de Sign & Print expo in Gorinchem. Maar waar let een jury nu eigenlijk op bij zo’n wrapcompetitie?

We lichten een tipje van de sluier op.

(tekst gaat verder onder de foto)

Appcademy signplus

Bij de foto: Dit artikel is verschenen in Sign+ nr. 2 maart 2023

Jurering 2022 en 2023

Vorig jaar, in maart 2022, had Appcademy al de eer om mee te helpen bij de organisatie van de World Wrap Masters Netherlands. Ook dit jaar zijn wij van de partij om Fespa Nederland te ondersteunen met de voorbereidingen en de jurering. Het wordt ongetwijfeld weer een gezellig feestje met allemaal carwrapgekken bij elkaar.

Wie is de beste carwrapper?

Zitting nemen in de jury is een hele eer, en best een hele verantwoording. Want hoe beoordeel je? Alle carwrappers die zich inschrijven, leveren ongetwijfeld kwaliteitswerk af.
Maar er kan er die dag maar één de beste zijn. Het is, net als bij elke competitie, een momentopname. Misschien is er een wrapper bij die normaal gesproken topkwaliteit levert, maar even zijn dag niet heeft. Bovendien wordt er onder tijdsdruk gewerkt en worden de wrappers flink op de vingers gekeken. Factoren waar de een beter mee kan omgaan dan de ander. Maar dit is nu eenmaal een wedstrijd.

 

Criteria Jury

Als je erbij bent op 16 maart en het spektakel van een afstand- je gadeslaat, is het misschien leuk om te weten wat de criteria zijn waar de jury op let bij haar beoordeling. In feite zijn dat dezelfde criteria waarmee een echte carwraptopper zich onderscheidt van een ‘oké’ carwrapper.

 

(tekst gaat verder onder de foto)

Appcademy carwraptraining k

Bij de foto: Aanbrengtechniek: folie ‘opspannen’, de spanning in de folie slim ‘verdelen’ en efficiënt aanrakelen.

1. Aanbrengtechniek

Die folie moet erop. Snel, strak, kwalitatief en kundig. Een wrap- per met een efficiënte rakeltechniek werkt via een logische methode zodat hij geen tijd verspilt en toch alle folie grondig aanrakelt. Waar de jury naar kijkt: Hoe wordt de rakel gehan- teerd? Zijn het mooie vloeiende bewegingen of is het paniek- voetbal? Wordt er volgens een systeem gewerkt? Hoe werken zijn handen samen? Hoe gaat de wrapper om met warmte (heat- gun)? Hoe vaak moet hij herstellen en de folie weer lostrekken?

TIPS: AANBRENGTECHNIEK PERFECTIONEREN

Natuurlijk heeft wrappen te maken met ervaring. Een doorgewinterde carwrapper kan waarschijnlijk al telefonerend, misschien zelfs met zijn ogen dicht, toch mooi werk leveren. Maar het heeft daarnaast absoluut ook te maken met de juiste techniek. De juiste stand van de rakel. De rakeldruk. De juiste bewegingen.

Het is net als leren skiën of welke vaardigheid je ook wilt leren. Allereerst moet je de juiste techniek leren. Als je jezelf een verkeerde houding of onhandige techniek aanwent, leer je dat moeilijk weer af. Dus je kunt beter langzaam, maar met de juiste techniek, beginnen. De snelheid komt later wel.

Appcademy carwrap

Aanbrengtechniek: folie ‘opspannen’, de spanning in de folie slim ‘verdelen’ en efficiënt aanrakelen.

2. Kwaliteitsissues

Kortom, de kwaliteit van een carwrapper kun je deels al beoordelen als je hem of haar gadeslaat. Maar de kwaliteit blijkt uiteraard ook uit het resultaat.
– Luchtinsluitingen/bellen: dan is er niet efficiënt gerakeld. Er zijn gedeeltes van de folie overgeslagen of de folie is onvoldoende aangedrukt.
– Plooitjes/kreukels: de folie is niet goed verdeeld. Je voorkomt dit door een juiste rakeltechniek toe te passen (eventueel in combinatie met vervormen met warmte)
– Verkleurde of te veel overstrekte folie: carwrapfolie is gemaakt om wat uit te rekken. Maar er zit een grens aan. Te veel uitgerekte folie zal gaan onthechten.

3. Afwerk- en snijtechniek

Carwrapfolie aanbrengen is één, het echte vakwerk herken je aan de afwerking. Zien de hoekjes er bijna uit als spuitwerk? Zijn de snijlijnen strak en recht? Is er op zo’n manier om de randen gewrapt dat er geen onthechting zal komen? Zie je de ondergrondkleur nog ergens tevoorschijn ’piepen’?

TIPS: AFWERKING EN SNIJTECHNIEK

Het afwerken van randen en hoekjes is eigenlijk een verzameling van trucjes. Handige methodes die je door elkaar toe- past. Ook hier is het essentieel om de juiste technieken te leren. Het is enorm zonde van de folie en jouw tijd en moeite als de folie na een week loslaat. Tijdens de Appcademy-cursus carwraptechnieken oefen je met het toepassen van dit soort trucjes.

Appcademy afwerktechniek k

Aanbrengtechniek: folie ‘opspannen’, de spanning in de folie slim ‘verdelen’ en efficiënt aanrakelen.

4. Positionering en tekening lezen

Uiteraard wordt tijdens de wedstrijd ook gekeken naar de vertaling van de tekening naar de uitvoering. Klopt de positionering? Lopen de lijnen recht? Hoe is de beeldaansluiting naar de motorkap en de achterklep? Wordt die folie niet (plaatselijk) te veel uitgerekt?
Verder zal de jury letten op verschillende aspecten, zoals het voorbereiden van de ondergronden (ontvetten), de netheid van de werkplek, veiligheid en meer. En als de wrapper schade veroorzaakt of in de lak snijdt, is de kans op diskwalificatie groot.

TIPS: POSITIONEREN EN TEKENING ‘LEZEN’

Als je als carwrapper autoreclame of prints monteert, weet je hoe belangrijk het is werktekeningen te beoordelen. Een designer maakt een ‘plat’ ontwerp. De carwrapper moet dat vertalen naar een 3D-vorm. Dat kan best lastig zijn.
De tekst die mooi recht loopt op de tekening krijgt een heel ander aanzien als hij door een holling of bolling wordt gemonteerd. Hoe zorg je dat het beeld niet te veel wordt vervormd? Hoe zorg je ervoor dat het er optisch goed uit ziet? Hoe zorg je dat het beeld mooi aansluit bij de overgangen naar motorkap en bumpers? Heel wat onderwerpen komen aan bod tijdens de Appcademy-training Belettering.

carwrap tekening lezen

Bij de foto: De jury let onder meer op of de carwrapper de tekening goed heeft gevolgd, op de positionering en de beeldaansluiting.

We wensen iedereen die de beurs bezoekt op woensdag 15 maart en een kijkje neemt bij de competitie World Wrap Masters Netherlands hele gezellige én nuttige dagen. En voor de deelnemers: heel veel succes!

Waar? Sign & Print Expo 2023  Adres: evenementenhal Gorinchem, Franklinweg 2, Gorinchem

Meer info en tickets bestellen? Klik op deze link.