Wat is de beste carwrapfolie?
Wat is de beste carwrapfolie? Welke folie wrapt het fijnst? Welke wrapfolie adviseren jullie? Deze vragen krijgt we bij Appcademy geregeld tijdens een carwraptraining. In ons artikel in de SIGN+ een aantal tips.
(tekst gaat verder onder de foto van het artikel)
Bij de foto: Dit artikel van Appcademy verscheen in het Sign+ Magazine
Er zijn heel wat merken carwrapfolie op de markt. Het kan dus best een uitdaging zijn om je keuze te bepalen. Je kunt de keuze baseren op prijs, op een mooie kleurenwaaier, op advies van je leverancier of bij ervaren collega’s.
Onwennig
Advies vragen is natuurlijk altijd verstandig. Maar hoe gekleurd is het advies dat je krijgt? Veel carwrappers zijn ‘opgegroeid’ met een bepaald foliemerk, of misschien twee merken, waar ze hun hele leven trouw aan blijven. Hun handen zijn als het ware helemaal naar die folie gaan staan. Als een ervaren carwrapper dan een andere folie in handen krijgt, voelt die folie raar en onwennig aan. Je bent als wrapper het gevoel van volledige controle en zekerheid even kwijt. De eerste reactie is dan misschien: ‘wat een rotzooi.’
Best logisch om uit gewoonte liever voor je vertrouwde carwrapfolie te kiezen. Want ‘never change a winning team’. En als je tevreden bent, prima, houden zo.
Niet slechter, wel anders
Toch kan het best interessant zijn eens rond te kijken. Misschien is dat andere foliemerk niet slechter, maar anders. Misschien moet je er alleen even aan wennen. Als je als ervaren wrapper voor het eerst een folie met ‘Flight Technology’ in handen krijgt, haal je misschien je schouders op en vind je het maar raar en onhandig. Pas als je weet hoe je montagetechnieken hier het beste op aanpast, zie je wellicht de voordelen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bij de foto: Bij het verwarmen en inföhnen bij profielen kun je onder meer letten op de volgende eigenschappen: Stroopt de folie op? Duw je luchtbellen gemakkelijk weg? Kun je kreukels in de folie onzichtbaar herstellen?
Om echt een objectief en gedegen antwoord te krijgen op de vraag welke carwrapfolie het fijnst is, moet je er wat tijd in stoppen en zelf gaan testen. Hoe houdt de folie zich onder diverse omstandigheden? En – niet onbelangrijk – welke folie verwerkt fijn met jouw handen? Een folie kun je onder meer testen op de volgende eigenschappen:
- Slidability (ofwel verschuifbaarheid)
- Herpositioneerbaarheid vóór en na het aanrakelen
- Glans- en kleurbehoud bij 3D-vervorming
- Visuele kwetsbaarheid bij correctie
- Wrijvingsweerstand bij aanrakelen
- Krasgevoeligheid bij aanrakelen
- Eigenschappen na verwarmen (uitrekken, opstropen)
- Mogelijkheid tot herstellen van kreukels
- Soepelheid
- Aanvangshechting lijmlaag
- Hechting lijmlaag na 10 minuten
TIPS BIJ HET TESTEN VAN FOLIE
- Het eerlijkst is natuurlijk folietests ‘blind’ uit te voeren. Verwijder bijvoorbeeld de backing zodat je niet meteen het merk ziet. Een ervaren monteur zal hoe dan ook al snel herkennen welke folie hij in handen heeft. Probeer daar niet aan te denken en voer de tests zo objectief mogelijk uit.
- De omgevingstemperatuur is van grote invloed op tests. Uiteraard is bij elk foliemerk de folie stugger bij een lage temperatuur. Bij het ene foliemerk is het verschil in soepelheid/stugheid bij warmte en koude veel extremer dan bij het andere.
- Test met rakels en sleeves van diverse leveranciers. Je zult merken dat bepaalde combinaties onverwacht Als je een objectief en gedegen antwoord wilt op de vraag ‘welke carwrapfolie is het goed werken.
Bij de foto: Als je een objectief en gedegen antwoord wilt op de vraag ‘welke carwrapfolie is het fijnst’, moet je er wat tijd in stoppen en zelf gaan testen.
Langere tijd
Na het ‘blind’ testen, ontstaat mogelijk al een wat objectiever favorietenlijstje. Sommige eigenschappen worden echter pas duidelijk na enkele weken of maanden en zijn wel van belang voor je foliekeuze.
Denk dan aan bijvoorbeeld:
- Hoe is de glans- en kleurechtheid na een aantal maanden (op bijvoorbeeld horizontale delen in de zon)?
- In welke mate blijkt de hechting van de folie bestand tegen grote temperatuurverschillen?
- Hoeveel tolerantie heeft de folie bij diverse inföhnmethodes (bijvoorbeeld bij diepe profielen)?
- Bij welke inföhn-montagetechniek blijft de folie het beste zitten?
- In welke mate krijgt de (ingeföhnde) folie last van onthechting op de lange duur? Ook bij een naverhitting van 90 graden Celsius, 100 graden of misschien nog hoger. (In de wandelgangen ook wel genoemd: flamberen, thermisch vormen, heetstoken, geheugen wissen).
- Hoe is de verwijderbaarheid van de folie en lijmlaag na de gegarandeerde levensduur?
Subjectief
Toch, ook na dit soort testen zullen we bij Appcademy niet zeggen: “Gebruik alleen nog maar carwrapfolie A, want dat is de beste.” Een advies uitbrengen is en blijft lastig. Het blijkt subjectief.
Hier een paar redenen:
- Sommige wrappers vinden een bepaald merk folie gewoon prettig werken. Hun handen staan ernaar. Misschien vind je de slidability van merk C fijner werken. Of je werkt liever met de wat soepele folie van merk D. Je voorkeur kan ook uitgaan naar merk A, omdat je gewoon geen zin hebt na de carwrap de folie langs de randen extra lang en extra heet na te verwarmen, zoals bij merk E nodig is. Overigens, zelfs in dezelfde merklijn folie kunnen behoorlijke verschillen in eigenschappen zijn. Bij een andere kleur blijkt ‘dezelfde’ folie ineens gevoeliger voor bijvoorbeeld verstrekken, rakelkrassen, glansplekken en/of vingerafdrukken.
- Sommige folies verkleuren sneller ten opzichte van andere folies, zeker als ze flink worden opgerekt. Dat kan je natuurlijk niet hebben bij een carwrap. Maar als je, door goede montagetechnieken toe te passen, de folie niet te veel verstrekt, is dit ogenschijnlijk grote nadeel ineens niet meer zo belangrijk.
- Folie F monteer je probleemloos over bijvoorbeeld een buitenspiegel en folie B zal bij dezelfde spiegel (en dezelfde montagemethode) loslaten langs de randjes. Maar als je nou eens een andere montagetechniek toepast met folie B? Of je verhit heter na? Dan blijkt folie B ineens wel prima te voldoen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bij de foto: Het is interessant de folies in meerdere opzichten te vergelijken.
Kortom, een eenvoudig antwoord zal je hier niet krijgen, maar wel wat ‘food for thought’. Appcademy traint altijd met meerdere foliemerken. Je krijgt geen ‘fabriekspraatjes’ voorgeschoteld. Wel leer je hier de handigste montagemethodes. Aan heel veel merken kun je even ‘voelen’. En dan kun je zelf kiezen welke folie jij het prettigst vindt werken.
Folieproeverij
Op aanvraag organiseert Appcademy een ‘folieproeverij’. Iedereen kent wel het principe van een wijnproeverij. Je herkent pas goed de verschillen als je meerdere wijnen naast elkaar proeft. Wat je uiteindelijk het lekkerst vindt, is heel persoonlijk. Bij een folieproeverij gebeurt hetzelfde. Je test meerdere foliemerken en types naast elkaar, vult testformulieren in en praat hierover na. Elke keer zijn de resultaten verrassend en leerzaam.