snijden carwrap

Hé! Snij je niet in de lak?

Er zijn steeds meer handige gadgets en tools te koop voor carwrapping en foliemontage. Hoera! Nóg fijnere rakels! En jippie, speciale tools voor het wrappen in kleine priegelhoekjes en bij rubbers. Gereedschapkits voor het verwijderen van panelen en emblemen en ga zo nog maar even door.

Knifeless tape

Een populair gadget voor carwrappers is bijvoorbeeld de Knifeless tape. Niet zo verwonderlijk, de nachtmerrie van iedere autobezitter is: krassen in de lak van zijn gloednieuwe wagen. En dus heeft iedere wrapper met een mes in zijn hand wel eens de vraag gehad: “Hé! Snijd je niet in de lak?”

Met Knifeless tape lijkt dit probleem opgelost. Je brengt de tape aan op de plek waar je anders zou gaan snijden en brengt de (wrap)folie er overheen aan. Na het wrappen trek je aan de Knifeless tape, de draad snijdt door de folie, en voilà. Het snijlijntje nog even aanwrijven en klaar. Het lijkt wel alsof door de komst van Knifeless tape het ‘probleem’ van snijden van folie op de laklaag is opgelost. Sterker nog, sommige wrappers durven niet meer rechtstreeks op de ondergrond te snijden.

Snij-techniek beheersen

Natuurlijk bieden tools zoals de Knifeless tape voordelen. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Bovendien, als je op een peperdure Ferrari moet snijden, wil je waarschijnlijk geen enkel risico nemen. En toch, uit de praktijk blijkt dat je je mes echt niet in je gordel kan laten zitten. Zelfs niet bij die Ferrari. Natuurlijk, je moet langs randen en naadjes snijden. Maar ook het direct snijden op de ondergrond zal blijven voorkomen. Niet in alle situaties kun je vooraf bepalen waar je gaat snijden. Het blijft daarom noodzakelijk goede snijtechnieken te beheersen.

Vloeiende lijn

Welke handige tools je ook gebruikt, als carwrapper zul je af en toe langs een crêpetape of liniaal moeten snijden. Tevens moet je een vloeiende lijn kunnen snijden. En het is noodzakelijk kennis te hebben over de verschillende mestypes en -houders die er zijn. Wanneer gebruik je wat? Een echte carwrapper moet gewoon de techniek beheersen folie te snijden op de ondergrond zonder de lak te raken.

Kortom, zorg er voor dat je de eigen carwrapskills up to date houdt. Heerlijk als je gebruik kunt maken van gadgets en trucs die zijn ontwikkeld en uitgedacht door doorgewinterde carwrappers. Maar zorg dat die gadgets je niet ‘invalide’ maken!

(tekst gaat verder onder de foto)

snijden carwrap

Bij de foto: Snijden langs een stootstrip. De truc is een vloeiende lijn te snijden, dus zonder hakkels.

Bij de foto: Bij het monteren van een vlak of baan blijkt het achteraf soms noodzakelijk dit vlak wat bij te snijden. Span dan een crêpetape in een vloeiende lijn en snijd daar op een veilige manier langs.

Snij-technieken leren?

Wil je jouw vaardigheden verbeteren? Wil je de meest handige, projectmatig doorontwikkelde applicatietechnieken aanleren?

Tijdens de Appcademy trainingen Carwraptechnieken en Beletteringstechniek komen (o.a.) meerdere snijtechnieken aan bod, bijvoorbeeld:

  • Hoe snij je een breuk in de toplaag van de folie, waarna overtollige folie kan worden weggetrokken en een keurige snijlijn ontstaat?
  • Hoe houd je de folie op spanning zodat hij niet gaat rafelen bij het snijden?
  • Hoe houd je je mes vast en hoe steun je je hand om een vloeiende lijn te snijden?

Bij de hoofdfoto: Om een mooie patroonaansluiting te krijgen, wordt in de bovenste laag folie een breuklijn gesneden. Dan mag niet door de onderste laag heen worden gesneden. Als er toch ‘door en door’ wordt gesneden, kunnen namelijk krimpnaadjes ontstaan of, in het ergste geval, lakschade.