Keuken wrappen?15 vragen en antwoorden!
Keuken wrappen, het is een term die steeds vaker langskomt in woonprogramma’s en interieurtijdschriften. Maar wat houdt keukenwrappen in? Hoe ziet dat er uit, en is dat wel duurzaam? Kan je dat zelf? En wat kost dat? In dit artikel antwoorden op de 15 meest gestelde vragen over keuken wrappen.
Wat is een keukenwrap?
Keukenwrappen is een methode waarbij zelfklevende folie wordt gebruikt om de oppervlakken van keukenmeubels, zoals kastdeuren en werkbladen, te bedekken.
Is je keuken wrappen een goed idee?
Ja. Een keuken wrappen heeft veel voordelen.
- De oude keuken wordt geupcycled in plaats van vervangen, en dat is beter voor het milieu.
- De kosten van wrappen zijn veel lager dan een nieuwe keuken.
- Het wrappen van een keuken gaat snel, er is geen droogtijd
- Je kunt kiezen uit ontelbare dessins, structuren en kleuren, hout, marmer, leer, beton, RVS, goud, glitters.. bedenk het maar.
(tekst gaat verder onder de foto)
Welke wrap folie gebruik je bij een keukenwrap?
Voor het wrappen van de keuken maak je gebruik van interieurfolies. Interieurfolies zijn over het algemeen dik en krasbestendiger (ten opzichte van andere folies). Interieurfolie kan over kleine vlekjes en krasjes worden aangebracht, waarna je deze kleine oneffenheden niet meer zult zien. Interieurfolies zijn er in diverse merken en kwaliteiten.
Wat kost wrap folie voor de keuken?
Interieurfolies kosten tussen de 20 en 100 euro per m2, afhankelijk van het motief en de kwaliteit. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de grootte van je keuken en of je keuken veel details, laden en kastjes heeft. Op internet wordt gestunt met keukenwraps vanaf 250 eur. Maar dat is dan ongetwijfeld voor een piepklein simpel keukentje.
Hoe lang blijft een keukenwrap goed?
De levensduur van wrap folie voor de keuken (interieurfolie) varieert, maar ligt doorgaans tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de folie en de gebruiksomstandigheden. Hoogwaardige interieurfolies zijn bestand tegen vocht, hitte, en lichte schokken. Regelmatig schoonmaken en vermijden van scherpe objecten kunnen de levensduur verlengen.
Kun je zelf je keuken wrappen?
Zelf je keuken wrappen is mogelijk als je handig bent, vooral bij kleinere oppervlakken. Een mooie keukenwrap herken je aan een strakke afwerking van de deurfrontjes, hoeken en langs randen. Heb je een grote en/of complexe klus? En wil je een professioneel resultaat zonder loskomende folies? Dan is het wel verstandig een cursus te doen of een professional in te huren.
(tekst gaat verder onder de foto)
Kan je alleen gladde keukenkastjes wrappen?
Interieurfolie kan worden toegepast op de meeste gladde en schone oppervlakken, zoals MDF, hout, gelamineerde platen, marmer, etcetera. Op ruwe of sterk gestructureerde oppervlakken kan de hechting minder effectief zijn, wat het uiterlijk en de duurzaamheid kan beïnvloeden. Diepe krassen en deuken zullen ook na het wrappen zichtbaar blijven. Zorg dus ook dat eventuele beschadigingen in de ondergrond worden hersteld.
Kan je paneel deurtjes wrappen?
Ook paneeldeurtjes kunnen gewrapt worden. Bedenk wel, hoe meer details, hoe lastiger en tijdrovender het wrappen wordt.
Kun je tegels wrappen?
Ja. Ook een betegelde achterwand kan gewrapt worden. Je kunt kiezen om de voegen vrij te laten, maar je kunt ook over de voegen heen plakken.
Kun je een vaatwasser wrappen?
Een vaatwasser kan zeker gewrapt worden. Bij een vaatwasser moet de folie wel met extra zorg worden aangebracht. Dit omdat de vochtige hitte uit de vaatwasser de folie kan losstomen als hij niet goed is aangebracht.
Kan plakfolie op aanrechtblad?
Zeker. Met een kwalitatieve interieurfolie kan je een keukenwerkblad beplakken. Zo heb je in no-time een metamorfose. Interieurfolies zijn verkrijgbaar in zeer veel motieven zoals bijvoorbeeld graniet, beton, marmer, hout, goud, roestvrijstaal etcetera.
(tekst gaat verder onder de foto)
Hoe onderhoudsvriendelijk is een met interieurfolie gewrapte keuken?
Een gewrapte keuken is over het algemeen onderhoudsvriendelijk. De folie kan worden gereinigd met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel. Het is belangrijk om schurende materialen te vermijden die de folie kunnen beschadigen.
Kun je een keuken wrap eraf halen?
Folie kan worden verwijderd met warmte. Gebruik een heatgun, fohn of behangstomer. Als de gewrapte ondergrond in goede staat is kan folie er zonder schade worden afgehaald. Let op: Bij het wrappen van keukens wordt vaak gebruik gemaakt van hechtprimers langs randen. Waar er hechtprimers zijn gebruikt kan de ondergrond beschadigen bij demontage van de folie. Meer lezen over demontage van folie? Klik op deze link.
Wat zijn de nadelen van keuken wrappen?
Interieurfolie is gemaakt van PVC. Dat houdt in dat je voorzichtig moet zijn met hitte (zoals hete pannen). Folie is kwetsbaarder als je het vergelijkt met bijvoorbeeld melamine of laminaat. Bij een onprofessioneel gewrapte keuken kan de folie naar verloop van tijd los gaan zitten.
Kan ik leren keuken wrappen?
Tijdens de cursus interieurfolie leer je alles wat je nodig hebt om professioneel aan de slag te gaan met keuken wrappen. Meer info over deze cursus, filmpjes en foto’s bekijken? Klik op deze link.
Tijdens de cursus interieurfolie komt behalve keukens wrappen nog veel meer aan bod. Tafels wrappen, kozijnen, stoelen, deuren, meubels. De cursus wordt georganiseerd bij een leverancier van (onder andere) interieurfolies. Daar kan je als je wilt tools en materialen aanschaffen om meteen professioneel aan de slag te gaan.